Nieuwjaar staat weer voor de deur. En zoals altijd vol onzekerheden.
Als Man of the Year treedt Donald Trump in januari aan als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wat dit voor de geopolitieke verhoudingen betekent, is vooralsnog onduidelijk. De beurzen zien de ontwikkelingen positief tegemoet en laten all time highs zien. Een Dow Jones die de 20.000 punten nadert is historisch ongekend.
In Europa gaat het van de ene crisis naar de andere. Brexit, de Britten verlaten de EU. In Italië is premier Renzi na het referendum over de grondwet opgestapt. De situatie met de Italiaanse banken en miljarden aan slechte obligaties baart menig Europeaan zorgen.
Ondertussen blijft Super Mario (Draghi) met de ECB miljarden in de economie pompen door obligaties op te kopen, met als gevolg dat de rente historisch laag is en in veel gevallen zelfs negatief. De risico’s van de beleid zijn voor de EU onzeker.

‘Zolang de muziek speelt, moet je blijven dansen’

In Nederland zien we een huizenbubbel ontstaan en kunnen de pensioenfondsen niet meer aan hun verplichtingen voldoen. De marginale groei lijkt in 2017 te minimaliseren.
Met de verkiezingen in maart is het land meer onbestuurbaar dan ooit. Iedere week een nieuwe politieke partij en een regering die niet meer weet welke wetten nog uit te voeren.
Met name de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DAB) heeft veel onrust veroorzaakt onder ZZP’ers en hun opdrachtgevers. De toepassing van de wet is uitgesteld tot 2018, maar de wet zelf is nog niet aangepast. Veel kleine ondernemers raken werk kwijt, omdat opdrachtgevers het af laten weten. Als zelfs de president van de Nederlandse Bank Klaas Knot vindt dat de lonen wel wat omhoog mogen, is er fundamenteel iets mis. Het kabinet heeft de economie kapot bezuinigd volgens velen, en zou een voorbeeld een Donald Trump moeten nemen, die grote investeringen in o.a. de infrastructuur – à la New Deal – in het vooruitzicht stelt. Nederland kent straks zelfs een begrotingsoverschot.
Ook de rechtspraak lijkt de weg kwijt te zijn. Of je nu wel of geen Wilders aanhanger bent. De uitspraak in deze zaak is een klap in het gezicht van de rechtstaat, waarin burgers voortaan op hun woorden moeten passen.
Al met al niet al te vrolijke vooruitzichten, maar nu eerst genieten van Kerst en Nieuwjaar.
Neopuls wenst u een succesvol en gezond 2017.

Dijsselbloem: Vertrouwen banken oorzaak populisme
J
onathan Safran Foer: Internet en Smartphone
Arjan van Veelen: Trump troont